luni, 16 august 2010

Homeopatia - viitorul medicinei =))

Stati o secunda, sa ma scot de sub scaun...sa mor de ras, nu alta!

Ia fiti atenti aici: (de pe site-ul homeopatie.ro citire):

<< Prima şi unica vocaţie a medicului este de a reda sănătatea persoanelor bolnave, persoanele trebuiesc tratate. (S.Hahnemann - Paragraf 1 Organon)


În ultimul deceniu se observă în întreaga lume renașterea conceptului de terapie ecologică .
Numeroase idei și curente actuale vizează ecologizarea mediului, dar și a organismului. În acest sens terapiile "naturiste" sunt din ce in ce mai puternic prezente în practica medicala. Homeopatia, după secole de nedreaptă neglijare, este astăzi privită ca una dintre metodele terapeutice moderne și de mare viitor.>>

Sa moara Pichi, nici nu stiu de unde sa incep! Hai sa incepem cu inceputul:

Capitolul 1: De unde ni se trage

In 1796 un anume Samuel Hahnemann, medic, a POSTULAT, repet cu alte cuvinte : a declarat fara niciun suport stiintific, ca o boala poate, trebuie sa poata fi vindecata prin administrarea unei substante care provoaca aceleasi simptome ca si boala in sine. Si ca sa nu-si omoare chiar toti pacientii, s-a gandit el sa faca treaba asta in dilutii foarte mari. Printr-un proces numit sucutie, care se respecta cu strictete si azi.

Va reamintesc ca, in acea epoca, medicina se ocupa cu boli de genul "nostalgie", "melancolie" si "posesie". Va reamintesc ca pe vremea aia nu se stia cum e construit corpul uman (cel putin nu in Europa) si medicii europeni habar n-aveau de fapt ce e o boala.

Oricum, laudabil efortul lui Hahnemann de a incerca macar sa gaseasca un leac. Dar, de aici si pana a administra substante toxice pacientilor...cale lunga. Din fericire, principiul pe care-si bazeaza homeopatia activitatea face ca preparatele homeopatice sa nu aiba niciun fel de efect: nici pozitiv, nici negativ (exceptand efectul placebo/ nocebo, desigur).

Capitolul 2 Pe ce cale se intampla

Pai de ce zic eu asta? Cum indraznesc sa lovesc in sfanta medicina homeopata, atat de inradacinata in istorie?

Uite ca indraznesc! Dar ce e, pana la urma, un preparat homeopat?
Pai...se ia o substanta care se stie ca, in doze active provoaca un anumit simptom. De exemplu stricnina. Daca ai coree Huntington, si te duci la un homeopat, el va lua planata de Ignatia, din care se extrage stricnina. O va pune la macerat si va purcede la preparat potiunea magica.

Aici devine fascinant: procesul de sucutie. Nu-mi mai amintesc exact cum era treaba asta, dar era ceva de genul: intr-un recipient se pune 1 parte de substanta activa la 99 de parti de solvent, printr-un proces de "dinamizare". Aparatul de dinamizare e de fapt o "toba" de piele de vita (e aproximativ corect, dar nu-mi amintesc exact daca era piele de vita sau de ce era) care are in spate o componenta amortizoare din paie. Recipientul cu solutia se loveste scurt si ferm de "toba" de fix 10 ori. Nu mai mult, nu mai putin.
Dilutia normal folosita este de 30CH, adica procesul asta repetat de 30 de ori.

Ei bine, asta e partea care-mi place mie cel mai mult: daca faceti un calcul simplu (toata lumea stie care e numarul lui Avogadro, da?), veti ajunge la concluzia ca dilutia este atat de mare, incat, daca am pune o sfera de solvent care are in centru Soarele, si pe suprafata ar orbita Pamantul, acea sfera de solvent ar avea in ea O MOLECULA DE SUBSTANTA ACTIVA.

Eficienta, frate!

Capitolul 3 Dovezi! Vrem dovezi!

Dar stati, baietii nu se dau batuti. Au o gramada de studii, care "au demonstrat eficienta homeopatiei".
Nu mai insist, va spun pe de-a dreptul: nu au niciun studiu realizat corect statistic care sa fi demonstrat ca efectul preparatelor homeopate este superior placebo.
Si ca sa-i ingroape de tot, in 2010 House of Commons Science and Technology Committee din Marea britanie a facut o metaanaliza a tuturor studiilor realizate corect statistic, metaanaliza aratand fara putinta de tagada ca homeopatia e un mare ra.. nimic.

Epilog

Asadar, ce zicea nenea pe care l-am citat in deschidere? Homeopatia salveaza Romania?

DA! Daca toti tampitii care colcaie in tara asta se vor trata prin homeopatie. Si cum la sondajul de pe site 87% au declarat ca homeopatia are valoare medicala, mai exista speranta! In felul asta scapam de ei inainte sa procreeze excesiv.

Asadar, domnu' doctor Cadar, ai tot suportul meu!

LA MAI MARE!

Tasha. Carco Tasha.

4 comentarii:

  1. O carte care o să-ţi placă e "Ştiinţa voodoo" de la Humanitas. Un capitol întreg e dedicat demontării homeopatiei. (Altul fuziunii la rece.)

    Dar ştii care-i chestia tare? Hai, ţine-te de ceva sau stai jos... La UMF, Facultatea de farmacie, se organizează cursuri postuniversitare ce oferă competenţe în... homeopatie! Uite citatul exact:

    "
    Competente

    1. Farmacologie experimentala - 6 luni
    2. Homeopatie (ciclul II pentru farmacisti) - 1 luna

    Competenta de Farmacologie experimentala se efectueaza la Catedra de Farmacologie a Facultatii de Farmacie (Colectivul catedrei, condus de Sef de Catedra Prof. Dr. Aurelia Cristea, compet. in Farmacologie exp.)

    Competenta de Homeopatie (ciclul Iipentru farmacisti se efectueaza in Facultatea de Farmacie, la Catedrele de Farmacologie si Farmacie Clinica (Prof. dr. Aurelia Cristea, compet. in Homaopatie) si Tehnica Farmaceutica (Prof. Dr. Dumitru Lupuleasa, compet. in Homeopatie).
    "

    RăspundețiȘtergere
  2. Se adapteaza si ei, ce vrei....
    Oricum, la ce nepotism e in medicina romaneasca, in curand se va ajunge la preparatori cu sindrom Down sau profi cu Prader-Willi.

    RăspundețiȘtergere
  3. impricinatul de corn28 august 2010 la 13:26

    odata ne-au zis aia de la urgenta floreasca (cre' ca eram in anul V) ca puteam sa chiulim o zi, cu conditia sa ne ducem la un experiment.
    normal ca ne-am dus! ne-au bagat intr-o casa frumoasa din actuala Piata a Spaniei, Bucale, langa spitalul Cantacuzino.
    Acolo, niste tipi. Intram noi intr-un laborator din ala, care si in 1984, de cand e povestea, avea aspect de Koch plus Virchow, da' dupa bombardament. mai deloc lumina. ferestre inchise. oameni prea ganditori. nu ne lasau sa fumam.
    dupa aia ne-au pus sa bem o apa. apa aia era de doua feluri: apa sucu... (cum i-ai spus?) si apa simpla.
    ne-au lasat sa stam asa, ca prostii, vreo 30 de minute. nu ne-au dat voie sa fumam. puteam sa vorbim intre noi, da' ei taceau. in laboratorul ala era frig.
    dupa aia ne-au pus palmele pe un fel de placi fotografice. ne-au pus sa stam asa, cam 10 secunde, dupa care ne-au curentat. usor, nu tare.
    vroiau sa studieze efectele substantelor homeopatice asupra fenomenului kirlian. cica totul plecase (asa spunea unul dintre insii aia tacuti) de la dorinta unuia dintre ei de a FO-TO-GRA-FI-A gandurile iubitei. adica sa le puna pe placa foto.
    nici dupa ce ne-au spus asta nu ne-au lasat sa fumam. in laborator era din ce in ce mai frig.
    pe urma ne-au dat drumul si noi n-am inteles de ce ne-au mai tinut acolo dupa ce experimentul lor se incheiase.
    treaba lor. ne-am uitat la ceas - cu chiulul iesisem bine, ca mai erau doua ore pana sa terminam programul la care ar fi trebuit sa participam la floreasca.
    dupa '89 i-am vazut pe cercetatori. s-au apucat de medicina crestin-ortodoxa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare. Creca fratii Kirlian si margaretele lor s-au invartit serios in mormant in ziua aia =))

    RăspundețiȘtergere