duminică, 15 august 2010

Hai sa eliminam toxinele din organism!

Cred ca dintre toate marile farse ale escrocilor din lumea tratamentelor "naturiste" (accentuez ghilimelele), asta cu eliminarea toxinelor e cea mai cu priza la tampime.

Nu cred ca e vreunu' care citeste randurile astea si care sa nu fi auzit vreo fatza pe la serviciu cum tine cura de eliminare a toxinelor, sau cum mananca cine stie ce scarbosenie ca sa "elimine toxinele".

In situatia asta eu una iau mereu o moaca tampa si intreb nevinovat:"ce toxine, despre ce anume substante vorbim?"

Asta pentru ca in limba romana "toxina" echivaleaza cu "otrava de origine animala sau botanica" sau cu "substanta care impiedica flotatia minereurilor"

Deci, despre care tip de toxine vorbim?

N-am primit niciodata vreun raspuns concret. Asa ca m-am mobilizat si am scris pe la niste saituri de-astea de vand ciorba de codobatura pe batz. Surpriza? Evident, niciun raspuns. Am intrebat un infocat sustinator al naturismului pe care l-am intalnit intamplator la o sesiune de comunicari in medicina. Mi-a explicat ca sedentarismul, manacarea nesanatoasa, fumatul duc la acumularea de substante in organism, acumulare care duce la celulita, oboseala cronica, cancere. Alea sunt toxine.

Intrebarea mea a ramas fara raspuns, dar hai sa zicem ca inteleg, in mare.

Doamnelor, exista in tigari, in lene si in ceafa de porc cu cartofi o substanta pe care organismul o absoarbe prin digestie, o duce la ficat, o duce la rinichi, o duce la piele si apoi, dupa ce-a plimbat-o peste tot, decide ca nu stie ce sa faca cu ea si o matura sub pielea de pe coapse si fese. Asa apare celulita.
Irelevant faptul ca si femeile care mananca legume fierte, nu fumeaza si fac sport regulat ( de exemplu Maria Sharapova) au celulita. La ele toxinele au gasit alta cale de intrare in organism.

Partea interesanta este ca la barbati lucrurile nu se intampla la fel, pentru ca barbatii nu fac celulita. Probabil ca, desi barbatii fumeaza in procent mai mare, mai mult si mananca in general mai "nesanatos", la ei toxinele se acumuleaza in creier si ucid prin sufocare neuronii care ii fac responsivi la leacurile naturistilor despre cum sa-ti "detoxifiezi" organismul.

Hai sa luam, asadar, niste exemple recomandate de "specialisti" in detoxifiere. Dau search pe google, si iau primul articol:

http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/1029/Metode-de-eliminare-a-toxinelor-din-organism.html
( M-am abtinut cu greu, din motive de respect profund pentru practicile buddhiste, sa fac bashcalie de prima jumatate.)

Trecem la partea practica :

"Dezintoxicarea sangelui se impune cu imperiozitate atunci vine vorba despre dezintoxicarea intregului organism."

Asta are sens: curatam vehiculul care duce toxinele la organe, ca sa putem sa le punem pe alea din organism in vehicul si sa le scoatem afara. Dar de aici incolo, s-a stricat jucaria. Tineti-va bine!

"Pentru eliminarea toxicelor din sange, este recomandata o cura simpla si deloc pretentioasa, cura cu infuzie de urzici. Cantitatea maxima de ceai de urzici care se poate consuma pe zi este de doi litri, iar pentru sporirea efectului, ceaiul se consuma prin inghitituri rare, in cantitati cat mai mici, repartizate de-a lungul unei zile intregi."

Deci, sa va fie clar! Nu mai mult de doi litri! Actiunea de eliminare a chestiilor din sange este atat de intensa incat riscati sa va pisati hematii daca beti mai mult. Si retineti, inghitituri mici si dese, altfel, dupa o cantitate mai semnificativa, organismul nu va putea face fata sa absoarba zeama si infuzia de urzici va iesi in jet pe la capatul celalalt al tevii.

"Este indicat insa ca acesta sa fie consumat mai ales dimineata, pe stomacul gol, sau inainte de mesele principale"

Pai stai ca n-am inteles, si cu inghititurile mici si dese ce s-a intamplat? In fine... Continuam:

"Urzica este o planta medicinala foarte cunoscuta in medicina naturista pentru efectul sau depurativ si hematopoetic, actionand mai ales la nivelul sangelui."

Uou, uou! Usurel, viteazule! Urtica dioica, urzica, pe scurt, a fost intr-adevar indelung studiata, si se stie ca are in componenta (toate in cantitati absolut infime in planta verde, nu mai zic de infuzia de urzica):
o substanta similara insulinei,
o substanta diuretica
un factor activator plachetar.

Reluam: efect depurativ - cuvant pe sufletul meu - inseamna ca "are ca efect eliminarea toxinelor din organism", conform dexonline. In acelasi dexonline aflam ca toxinele sunt otravuri de origine animala sau din plante, sau substante intalnite in minerit.
Concluzia: daca va musca vipera cu corn sau mamba neagra, o cataplasma cu urzici va va salva de la moarte sigura.

Care dintre substantele de mai sus, prezente in cantitati infime in urzica ( ca si in coriandu sau banala tomata rosie, si daca ma mai chinui mai gasesc sigur cateva sute) ar putea rezolva problema scoaterii "toxinelor" din organism?

Pai sigur, o diureza crescuta va da senzatia ca scoate ceva in plus din produsii de metabolism, dar va asigur ca nu mai mult decat o faceau oricum rinichii vostri anterior ingerarii de zeama de urzici - filtrarea glomerulara are la baza niste procese bazate pe osmolaritate, iar chestia asta are prea putin de-a face cu fluxul. Are de-a face cu concentratia plasmatica a diverse chestii, dar fiti siguri ca homeostazia sangelui nu asteapta ceaiul de urzici, sau orice alt fel de ceai, sa o intretina. Sunt mecanisme mult mai elaborate de-atat disponibile.
In orice caz, daca diureza va creste,nu va fi datorita diureticului din infuzie, prezent in dilutii aproximativ homeopatice in supa de verdeata ingerata, ci de volumul supei in sine. Sau, in cel mai fericit caz, daca ati reusit sa fiti suficient de idioti/idioate incat sa mergeti sa culegeti urzici fara manusi, va va creste un pic diureza de la substantele active din tepii incasati. Sau, si mai probabil,de la usturime.

Revenind la efectele minune: Asta cu efectul hematopoetic ma topeste de pe picioare: ba, da' tampiti mai suntem ma, cu dreacu de nu ne-am gandit sa dam in agranulocitoza sau in anemia aplastica gem de urzici la bietii pacienti?
Ce nu va e clar? Nu scrisai mai sus ca urzica contine un factor activator plachetar, chiar daca e in cantitati mirobolant de infinitezimale? Adica activeaza plachetele, le face sa se miste, sa apara in sange! Hematopoeza, frate! (Pentru profani: activarea plachetara face sangele sa se coaguleze, in niciun caz sa se formeze).

"Poate fi utilizata si in scopuri preventive, in sezoanele de toamna si de primavara, cand planta este mai tanara"

Aha, deci urzicile rasar primavara, imbatranesc vara si apoi reintineresc toamna. Un fel de Benjamin Button al botanicii, fetele astea.
Autorul nu va spune ce previne ceaiul, dar cu siguranta va puteti inchipui orice, ca oricum efectul e placebo. Eu zic sa va inchipuiti ca previne casatoria, nu poate iesi nimic rau din asta. Veti deveni mai rezistenti la apropourile nebunei care va freaca la bibilica de 10 ani s-o luati de nevasta. S-ar putea ca asta sa se materializeze in sfarsit in luat bocceaua si carat la ma-sa. Dar, cel putin pe termen scurt, asta e de bine.

Si apoteoza:

"Avand si o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zaharului din singe)" - ( nu ma pot abtine sa nu remarc nivelul absolut academic al definirii glicemiei. Domnu' doftor naturist, glucoza si zaharoza NU = acelasi lucru!).

Revenind la influenta pancreasului, domnule "specialist", n-ai retinut bine. Faptul ca urzica are in componenta o substanta "insulin-like" nu inseamna ca are influenta asupra pancreasului. De fapt, daca ma gandesc bine cam cati femtomoli de substanta activa sunt in doza zilnica recomandata, cred ca nici macar asupra nivelului glicemiei nu are vreo farama de influenta, de niciun fel.

"El [ceaiul] vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica."

Phuah! Asta e sub centura rau! Vreau sa-l vad pe naturistul ala care, cand are uretrita, cand il ustura in cel mai pretuit loc al fizicului sau de se c..a pe el, sau care, cand are adenom de prostata cu retentie urinara, se apuca sa bea ceai de urzici! Unul sa vina la mine sa-mi spuna ca asa face, si eu nu mai scriu in veci pe blog!

Si ..."il grande finale"!

"Datorita efectului sau usor laxativ, ceaiul de urzica este recomandabil mai cu seama in cazul unei cure de primavara".

Ce inteleg eu: nu beti ceai de urzica iarna,(chiar daca urzicile sunt pe toate drumurile), pentru ca iarna nu e chiar asa necesar sa defecati.

Mda. Dupa cum ziceam: traim intr-o lume de tampiti.

Tasha. Carco Tasha.

4 comentarii:

  1. da' ce zici de colon help? cica este si colon help junior?
    cre ca-i numa' bun

    RăspundețiȘtergere
  2. eu sunt consumator de urzici. Nu imi plac, consum 1 data maxim a 2 ori pe primavara, ca asa am invatat de la bunicul si efectul placebo e puternic. Niciodata nu a avut efect pisorcos sau laxativ. La anemie insa s-a vazut efectul (teste de sange - in perioada post vegetariana), si imi calma tusea aia nenorocita de dupa cateva raceki de peste iarna.

    RăspundețiȘtergere
  3. P.S. anonimule, pt colon-help, copie prospectul lui, si du-te in plafar si cere: taratze, taratze de pshillya, seminte de in pe care le macini, alte seminte care si pe alea le macini tu, amesteca totul si baga in fiecare dim. in iaurt (dar cu lapte de vaca, fara pasteurizari/comertz). Ai obtinut cel mai ieftin colon-help.

    RăspundețiȘtergere